Een smart home begint met slimme bewoners. Hoewel je met domotica apparaten veel handelingen kunt automatiseren, is er nog altijd een centraal brein nodig. Het gezin dat woont in de slimme woning, vanuit de creativiteit en behoeften die gezinsleden bezitten ontstaat er een unieke combinatie van apparaten en diensten. Het zijn vaak de vaders in het gezin die aan de slag gaan met high tech gadgets, toch is het van belang om de rest van de familie ook te betrekken in het proces van huisautomatisering. Door samen te werken met jouw kinderen kun je een woning inrichten waar iedereen profijt van heeft, daarnaast is dit bij uitstek een karwei die je samen invulling kunt geven. Hier zijn vijf gadgets die je samen met je kinderen kan installeren.
Waarom klussen in huis met kinderen?
Je kunt klussen als hobby of om een doel te bereiken. Vaak betreft het combinatie van beiden. Kinderen zullen direct geïnteresseerd zijn in het proces van huisautomatisering. Probeer ze dus niet weg te houden, maar betrek ze juist bij dit karwei. Hier zijn vijf redenen om samen te klussen:
1. Verhogen van de betrokkenheid
Wanneer ouders iets doen in huis vinden kinderen dat A. enorm interessant of B. totaal niet interessant. Een tussenweg is er doorgaans niet. In het geval van huisautomatisering is het beter om de kinderen bij het proces te betrekken, ze zullen er immers zelf ook gebruik van maken.
2. Uitleggen van de context
Je kunt als papa of mama snel een beveiligingscamera ophangen wanneer de kinderen naar school zijn, maar dat zal bij thuiskomst argwaan opwekken. Waarom willen mijn ouders zien wat ik doe in huis? Door samen aan de slag te gaan kun je uitleggen wat het gevaar is van inbrekers, en welke voordelen camerabewaking heeft in huis.
3. Mogelijkheden en beperkingen in kaart brengen
Naast alle leuke features uitleggen, zoals de mobiele apps om de woning in de gaten te houden met een camera, bespreek je ook wat er niet mogelijk of gewenst is. Wanneer je een slim deurslot installeert moet je uitleggen hoe de ontgrendeling werkt, bijvoorbeeld met een keycard. Leg duidelijk uit wat er geregistreerd wordt en hoe de kinderen met deze apparatuur om moeten gaan.
4. Input van de nieuwe generatie
Kinderen bekijken de wereld op een andere wijze. Ze redeneren heel open, onbevangen en vanuit hun eigen belevingswereld. Omdat ze opgroeien met draadloze internet technologie hebben ze niet de mentale bagage die de ouders met zich meedragen wat tot frisse nieuwe inzichten zal leiden.
5. Omdat het leuker is om samen te doen!
Het kan een hele uitdaging zijn om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Wanneer je samen met gadgets aan de slag gaat heb je een perfect karwei om samen aan te pakken. Iedereen zal ervan profiteren, het proces zal enorm veel voldoening geven.
5 gadgets die je samen met je kinderen kan installeren
De gadgets die we hier noemen zijn allen gerelateerd aan smart home of domotica apparaten en toepassingen. Maak een goede start en begin met een centraal systeem zoals de Somfy TaHoma om de apparaten met elkaar te laten communiceren. Naast een wifi router zul je een ‘bridge’ nodig hebben om slimme apparatuur te koppelen. Sommige systemen zijn gesloten, kies bij voorkeur voor open protocollen.
1. Luidsprekers
Een audiosysteem is het ideale apparaat om de interesse van jouw kinderen op te wekken. Vroeger was dit een platenspeler of een discman, nu zijn het smart speakers. Naast geluid produceren kunnen ze ook geluid registreren middels ingebouwde microfoons. Zo kun je met enkele Google Home (mini) luidsprekers in huis niet alleen in iedere kamer muziek laten horen, je kunt ook doorgeven wanneer het avondeten klaar staat.
2. Lampen
Met smart lights zoals die van Philips Hue kun je iedere kleur van de regenboog maken. Je kunt dit koppelen aan een alarmsysteem, laat de verlichting bijvoorbeeld rood kleuren bij onraad. Of laat een lampje op de kinderkamer van groen naar oranje verkleuren als het tijd wordt voor de kids om zich klaar te maken voor bed.
3. Alarmsysteem
Huisbeveiliging behoort tot de voornaamste redenen om smart home apparatuur in huis te halen. Leg duidelijk uit hoe sensoren werken, en wat de kinderen moeten doen wanneer het alarm afgaat. Oefen de procedure zodat je bij een alarm zeker weet dat alle gezinsleden de juiste handelingen zullen verrichten.
4. Beveiligingscamera
Je kunt een all-in-one alarmsysteem aanschaffen zoals een Somfy One, of een losse Foscam IP camera voor binnen en/of buiten de woning installeren. Laat zien welke beelden worden vastgelegd, bijvoorbeeld via de mobiele app. Geef ook duidelijk aan dat de gezinsleden nog steeds van privacy kunnen genieten, en dat je als ouders geen politieagentje wilt spelen.
5. Programmeerbare robot
Er komen steeds meer speeltjes op de markt die kinderen zelf kunnen programmeren, die lang niet altijd duur zijn. Daarmee kun je kinderen veilig laten experimenteren met technologie om ze meer inzicht te geven in de ‘serieuze’ toepassingen die je als ouders voor ogen hebt. Zo kun je spelenderwijs high tech gadgets introduceren binnen het gezin.
Vele handen maken licht werk, installeer gadgets samen met je kinderen en maak er een gezamenlijk project van waar iedereen plezier aan beleeft.
Handige tips voor interactie!