Kunstgras op het sportvelden is inmiddels bekend, maar de laatste jaren is kunstgras ook erg gewild in tuinen, balkons en op terrassen. Kunstgras heeft veel voordelen en door nieuwe technieken is kunstgras bijna niet meer te onderscheiden van echt gras. Heb je interesse in het leggen van kunstgras in jouw tuin? Lees hoe dat in zijn werk gaat!
De voordelen van kunstgras
Echt gras onderhouden is niet makkelijk. Het kost geld, energie en tijd. Tijd die je waarschijnlijk liever aan iets anders besteed. Het grote voordeel van kustgras is dat je het niet hoeft te onderhouden zoals echt gras en dat het er altijd perfect bijstaat. Zeg maar vaarwel tegen het sproeien van je gazon en het wieden van onkruid. Kunstgras is Uv-bestendig, zal niet verkleuren en kan tegen weer en wind. Heb je hooikoorts of een allergie? Dan is kunstgras ook nog eens goed voor je gezondheid!
Kunstgras laten leggen
Maar hoe gaat het laten leggen van goed kunstgras in zijn werk? We leggen je de stappen uit!
De ondergrond bewerken
Voor het leggen van kunstgras is een sterke basis nodig. Ook wil je dat het regenwater goed genoeg kan doorlopen zodat je geen vervelende plassen krijgt op je mooie gazon. Om het beste resultaat te krijgen wordt er een zandbed geplaatst. In sommige gevallen wordt er ook een drainagesysteem geïnstalleerd, maar dit is niet altijd nodig.
De kantopsluiting van kunstgras kiezen
Kantopsluiting noemen we het materiaal wat je aan de rand van het kunstgras plaats. Dit kan bijvoorbeeld beton, bestrating of kunststof zijn. Het is belangrijk om een goede kantopsluiting te kiezen zodat je niet kunt zien wat er onder het kunstgras ligt, viezigheid en materiaal er niet onderuit komt en het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen. De kantopsluiting kan ook een bepaalde look geven. Jij kiest de sfeer en stijl die je wil creëren met de kantopsluiting.
Een geschikte ondergrond leggen
Na het leggen van de ondergrond, wordt deze bewerkt zodat de grasmat niet kan uitzakken. Daarna wordt de ondergrond egaal gemaakt.
Het drukverdelend doek plaatsen
Na het voorbereiden van de ondergrond wordt er een drukverdelend doek van geovlies textiel geplaatst. Dit wordt gedaan zodat er geen voetafdrukken in het zandbed komen. Ook zorgt het doek ervoor dat er geen beestjes uit het kunstgras kunnen komen en er geen onkruid kan groeien.
Het kunstgras aanleggen
Nu is het tijd voor het leggen van de kunstgrasmat! Dit gebeurt door de matten uit te rollen, op hun plek te leggen, en op maat te snijden.
De kunstgrasmat bezanden
Als laatste wordt de kunstgrasmat bezand. Dit wordt gedaan zodat het gras goed op zijn plek blijft en de kunstgrasvezels goede ondersteuning krijgen waardoor je gazon er mooier uitziet.
En voilà, een strak en mooi gazon voor jou om van te genieten!
De nieuwste trends op het gebied van kunstgras
De herfst is volop in gang, wat betekent dat de natuur over niet al te...
1 Reactie
Lees verderokt
Kunstgras, ideaal voor mijn groene vingers!
Ik houd van een tuin, maar helaas woon ik in een appartement en mis ik...
Lees verdernov
Kunstgras, praktisch en nét echt!
We zien het steeds vaker als vervanger voor echte grasmatten. Kunstgras, een ideaal groen gazon...
Lees verderjan