Hier moet je aan denken bij het leggen van een nieuwe vloer

Hier moet je aan denken bij het leggen van een nieuwe vloer

Het leggen van een nieuwe vloer is een grote klus die veel aandacht en planning vereist. Er zijn namelijk een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan alle keuzes die je in dit proces moet maken. Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu kiest voor laminaat, tegels, parket of een andere vloerbedekking. In dit artikel bespreken we waar je aan moet denken bij het leggen van een nieuwe vloer. Van het kiezen voor een geschikt materiaal tot aan het leggen van vloerventilatie.

Het kiezen van het juiste materiaal

Het eerste wat je moet doen bij het leggen van een nieuwe vloer is het kiezen van het juiste materiaal. Er zijn veel verschillende soorten vloerbedekkingen om uit te kiezen. Denk aan laminaat, tegels, parket, tapijt en vinyl. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over welke vloer het beste past bij jouw wensen en behoeften. Wil je bijvoorbeeld een vloer die makkelijk schoon te maken is of juist een vloer die warmte en comfort biedt? Ook het budget speelt een rol bij het kiezen van het juiste materiaal. Het ene materiaal is namelijk duurder dan het andere. Zo is laminaat een voordelige optie die ook nog eens makkelijk te leggen is. 

Het voorbereiden van de ondervloer

Je kunt de nieuwe vloer niet zomaar leggen. Er zijn een aantal dingen die je moet doen ter voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een ondervloer. De ondervloer moet schoon, droog en vlak zijn voordat je de nieuwe vloer kunt leggen. Een ongelijkmatige ondervloer kan voor problemen zorgen bij het leggen van de nieuwe vloer en dit kan leiden tot beschadigingen. Zorg er dus voor dat je de ondervloer goed inspecteert en eventuele oneffenheden glad maakt voordat je begint met het leggen van de nieuwe vloer.

Het leggen van de nieuwe vloer

Afhankelijk van het type vloerbedekking dat je hebt gekozen, zijn er verschillende manieren om de vloer te leggen. Bij het leggen van laminaat bijvoorbeeld, is het belangrijk om de planken in de juiste richting te leggen en om voldoende ruimte over te laten voor eventuele uitzetting. Bij het leggen van tegels is het belangrijk om de tegels goed te plaatsen en om de voegen goed af te werken. Zorg er altijd voor dat je de instructies van de fabrikant goed opvolgt bij het leggen van de nieuwe vloer.

Het belang van vloerventilatie

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het leggen van een nieuwe vloer is vloerventilatie. Vloerventilatie is belangrijk om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Zeker bij houten vloeren is dit belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een kruipruimte ventilatie of door het plaatsen van ventilatieroosters in de muur. Zorg er ook voor dat je regelmatig verschillende ruimtes in huis ventileert door ramen en deuren open te zetten. Bij vloerventilatie komt ook een hoop onderhoud kijken. Zo kun je vloerventilatie combineren met vloerverwarming. Denk aan onderhoud aan de kogelkraan voor de leidingen en reiniging van het systeem. 

Het onderhouden van de nieuwe vloer

Het is belangrijk om de vloer goed te onderhouden nadat deze is gelegd. Afhankelijk van het type vloerbedekking dat je hebt gekozen, zijn er verschillende manieren om de vloer te onderhouden. Zo is het bij houten vloeren bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig te stofzuigen en te dweilen om vuil en stof te verwijderen. Bij tegelvloeren is het belangrijk om de voegen regelmatig schoon te maken en om de tegels te reinigen met een geschikt schoonmaakmiddel. Zorg er altijd voor dat je de vloer onderhoudt volgens de richtlijnen van de fabrikant om de levensduur van de vloer te verlengen. Sommige reinigingsmiddelen kunnen zorgen voor een beschadiging aan de vloer. 

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Laat een reactie achter