Het is heerlijk weer de afgelopen dagen. De zon staat hoog aan de hemel er is een enkel wolkje. De temperatuur is aangenaam en ik geniet van een mooie tuin om me heen. Wat wil een mens nou nog meer zou je denken. Nou… wat betreft de tuin heb ik nog wel een wens:
Zwemmen in mijn eigen tuin in een natuurlijke zwemvijver. Wat een genot zou dat zijn!
Een natuurlijke zwemvijver
Waarom zou je nou in je eigen achtertuin willen zwemmen in je eigen zwemvijver?
Wel, water geeft leven in de tuin, het is voortdurend in beweging, de spiegeling van een prachtige blauwe zomerlucht of een fraaie boom in het water. Maar ook krijg je veel dierenleven, vogels, vlinders, prachtige libellen, een enkele kikker of zelfs een salamander.
Natuurlijk is dan een gewone natuurvijver ook prachtig. Echter, de natuurlijk of ecologische zwemvijver is een uitkomst voor diegene die in de zomer graag het water opzoekt en niet van drukte, luidruchtige zwemmers en koelboxen houdt. Ik heb zelfs vorig jaar een zwemvijver ontworpen waar de kinderen in een strenge winter op kunnen schaatsen, tof toch!
Zwemmen in je achtertuin
Het is heerlijk om iedere zomerdag in schoon helder water te kunnen duiken. Fraaie planten zoals snoekkruid, zwanenbloem of lisdodde aan de rand en een enkel kikkertje dat jouw bewegingen vanaf een waterlelieblad gade slaat. Vervolgens heerlijk zonnen in je eigen tuinstoel met een boek, een glaasje wijn en genieten van de geluiden van de natuur om je heen.
De zwemvijver mag dichtbij het huis liggen zodat je ook in herfst en winter kunt genieten van dit levendige water. Dat is een groot verschil met een gewoon zwembad. Dat wordt meestal verder weg in de tuin gelegd omdat als deze afgedekt is niet zo fraai is om naar te kijken.
De aanleg van een zwemvijver
De aanleg van een natuurlijke zwemvijver vraagt wel kennis van een gespecialiseerde bedrijf. De vijver wordt opgedeeld in een zwem-zone, zonder planten en dieren; het plantenfilter om het water schoon te houden en voor wie dat wil een waterleliezone.
Een speciale pomp zorgt ervoor dat het water door het uitgebalanceerde plantenfilter stroomt en het gehele jaar schoon blijft. Je hoeft niet allerlei middeltjes in het water te doen of ingewikkelde waterkwaliteit metingen te verrichten, de natuur doet zijn werk.
Een natuurlijke zwemvijver heeft vaak organische vormen en lijkt of deze altijd al een onderdeel van de tuin is geweest. Een ecologische zwemvijver is geschikt voor een designtuin met strakke lijnen, alleen het plantfilter is hier nodig. Kijk voor een gespecialiseerd bedrijf maar eens op https://lilypond.nl
Belangrijke zaken om rekening mee te houden:
- De tuin moet wel ruim zijn, een ecologische zwemvijver is minimaal 40 m², een natuurlijk zwemvijver zeker 60 m²
- De ligging, niet te ver van het huis om er goed van te kunnen genieten het jaar rond
- Een vergunning is meestal noodzakelijk
- Geen grote bomen direct naast de vijver
- Voldoende grootbladige planten, de leliezone, om het water op warme dagen koel te houden
- Een goed doordacht ontwerp is noodzakelijk
- Aanleg door een gespecialiseerd bedrijf
Nou dit is mijn tuin-droom; laat mij eens mee genieten van jouw tuindromen?
Fotografie: Ineke Brunekreeft
Ik vind het prachtig een natuurlijke zwemvijver! Mijn oom en tante hebben er ook een en het oogt zo rustig in hun tuin. Toch moet ik zelf zeggen dat ik het niets vind. Ik hou toch meer van de opzetzwembaden en een lichtelijke geur van chloor;). Ik onderhoud mijn zwembad altijd heel goed en ik heb het idee dat je dit bij zo’n vijver minder goed in de hand kan houden. Gr Alice
Pingback: Dompel jezelf onder in het natuurlijke paradijs: de magie van een zwemvijver - Tuintrendz
Pingback: De magie van een zwemvijver - Tuintrendz