Een kookeiland hoort thuis in de ultieme droomkeuken van iedere thuiskok. Met een kookeiland wordt de keuken in een echte leefruimte getransformeerd. Een plek om met het hele gezin te kunnen eten, werken en waar je bovendien alle ruimte hebt om uitgebreid te koken.
1. Ruimte
Een kookeiland straalt luxe uit, maar neemt ook veel ruimte in beslag. Niet in iedere woning kun je dus een kookeiland kwijt. Zo is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er voldoende ruimte overblijft tussen het eiland en de wand waar je apparatuur is ingebouwd. Te weinig ruimte zorgt voor weinig bewegingsvrijheid en een wat claustrofobisch gevoel.
Houd een minimale ruimte tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstelling van 90 tot 120 centimeter. Wil je ook kunnen zitten rondom het eiland? Dan heb je een afstand van ongeveer 140 centimeter nodig.
2. Budget
Als na het opmeten van je keuken blijkt dat er voldoende ruimte is, kun je gaan kijken naar je budget. Bij aanschaf van een nieuwe keuken wordt de optie van een kookeiland niet altijd meegenomen omdat dit vaak hogere kosten oplevert. Als de prijs net buiten het budget valt is het tegenwoordig mogelijk om (een deel van) uw keuken in maandelijkse termijnen te betalen.
Als je de kosten wilt drukken, bedenk dan goed welke onderdelen voor jou een must zijn en welke je iets minder belangrijk vindt. De prijzen kun je eenvoudig inzichtelijk maken door gebruik te maken van een budgetplanner, Hierbij kies je het gewenste bedrag, de luxe van de leuken en kun je persoonlijke voorkeuren aangeven. Op basis van deze gegevens wordt berekend wat de werkelijke prijs van jouw droomkeuken is.
Heb je echt een klein budget? Dan kun je wellicht het beste kiezen voor een showroomkeuken. Dit zijn voordelig geprijsde keukens die weg moeten, voordat de nieuwe collectie komt. Showroomkeukens zijn zo’n 70% goedkoper dan wanneer je een keuken tegen nieuwprijs koopt. Zo kun je dus ook met een laag budget een kookeiland aanschaffen!
3. Leidingen
Heb je eenmaal besloten om een kookeiland aan te schaffen? Dan zijn er ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Als je van een rechte keuken of hoekkeuken overstapt op een kookeiland, zullen bijvoorbeeld gas-en waterleidingen verlegd moeten worden. Naast dat dit niet altijd mogelijk is, zorgen deze bijzaken voor een hoger prijskaartje. Het kan zijn dat er in de vloer gehakt moet worden, om deze leidingen te verleggen. In een oude woning met kruipruimte is het wat eenvoudiger, dan kunnen de leidingen onder de vloer gelegd worden.
4. Afzuiging
Maar de leidingen zijn niet het enige dat verplaatst moet worden wanneer je overstapt van een rechte keuken of hoekkeuken naar een kookeiland. Ook de afzuiging moet verplaatst worden wanneer je op je kookeiland wilt koken. Afzuigkappen zijn er in alle soorten en maten, zodat je deze precies op je keuken kunt afstemmen. Maar let op! Dit zorgt er wel voor dat je het gehele plafond in je keuken en woonkamer opnieuw zal moeten stucen of je moet gebruik willen maken van een koof zoals in de bovenstaande afbeelding gedaan is. Wil je dit liever niet? Dan is de beste oplossing om de kookplaat op het vaste deel van je keuken te plaatsen, je kunt dan wel de spoelbak verplaatsen naar het kookeiland.
Wil je een kookeiland? Houd er dan dus rekening mee dat dit verder ook de nodige aanpassingen in je woning met zich meebrengt. Als dit geen probleem voor je is, dan is een kookeiland eigenlijk vrijwel altijd mogelijk. Voor bijna elk formaat keuken en bijna elk budget is wel een mooi kookeiland te vinden.
Pingback: Tips om een Amerikaanse keuken in te richten - Woontrendz