Geraniums waren al populair in de tijd van onze overgrootmoeders. Al in de 18e eeuw sierden deze zomerbloeiers vele balkons, tuinen en woonkamers door heel Europa. De klassieke perk- en balkonplant heeft meer talenten en geheimen dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat de olie van de geurgeranium een natuurlijk bestrijdingsproduct is voor ongedierte?
8 x wist je dat …
- Geurgeraniums insectenwereld zijn? Geurgeraniums met citroen- en sinaasappelaroma’s schrikken insecten het meeste af.
- De geranium door Nederlanders naar Europa is gebracht? In 1672 werden meerdere wilde geraniumsoorten vanuit Zuid-Afrika naar de Universiteit van Leiden gebracht. Een botanicus in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagne (VOC) ontdekte namelijk dat de plant heel sterk was en besloot een aantal soorten mee te nemen naar Nederland.
- Geraniums de beste bloemkeuze zijn voor mensen zonder groene vingers? De plant is makkelijk te onderhouden. Met minimale tijd en moeite zullen ze gewoon bloeien! De plant kan gerust een paar dagen zonder water, dus je kan gewoon spontaan een weekendje weg.
- De bladeren en bloemen van geurgeraniums eetbaar zijn? Dankzij de essentiële oliën in hun bladeren zijn deze geraniums niet enkel een lust voor het oog. De geurgeranium met citroenaroma voegt bijvoorbeeld een lekkere smaak toe aan thee, sorbetijs en salades, terwijl de pepermuntvariant een verrassende toevoeging is aan huisgemaakte limonade.
- De populaire zomerplant officieel ‘pelargonium’ heet? Met ‘geranium’ bedoelen tuinders en botanici niet de bloeiende balkonschoonheid, maar eerder een winterharde vaste plant die het koude seizoen buiten kan overleven. Toch blijft geranium tot op de dag van vandaag in veel landen de roepnaam van de pelargonium.
- Een geranium wel vijf meter lang en tien meter breed kan worden?
- Geraniums heel leuk staan als boeket in een vaas? Snijd een aantal stengels af en fleur behalve je tuin ook je huis op met geraniums. De Franse geranium is trouwens de perfecte huisplant!
- Geraniums de winter kunnen overleven? Om dit goed te laten verlopen moet de plant vóór de eerste nachtvorst gesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer 15 cm en binnen op een lichte en koele plek worden geplaatst. Door de gedroogde scheuten lijkt de plant dood te zijn tijdens deze periode. Maar zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen en de plant weer meer water mag krijgen, zal de plant weer rijkelijk bloeien.
De hipste kamerplanten op een rij
Op zoek naar een nieuwe kamerplant? Wij zetten de hipste kamerplanten voor je op een...
Lees verderokt
Planten op een standaard
Na de comeback van de plantenhanger, is de plantenstandaard nu ook weer terug. Natuurlijk wel...
1 Reactie
Lees verderdec
Geen groene vingers? Geen probleem!
Een stolp? Koper? Alles valt in het niet bij deze trend; groene kunstwerkjes door microtuinman...
Lees verderdec