Helemaal zat van grasmaaien? Krijg je je grasveld niet mooi? Wil je graag een onderhoudsvrije tuin? Het aanleggen van kunstgras is een goede optie. Kunstgras heeft verschillende voordelen ten opzichte van echt gras. Zo hoef je het nooit te maaien of te verticuteren. Bovendien ziet kunstgras er altijd mooi uit, maar wat kost het aanleggen van kunstgras eigenlijk?
Zelf aanleggen
Je kunt kunstgras natuurlijk zelf aanleggen. Houdt er dan wel rekening mee dat fouten heel moeilijk weer te herstellen zijn. Je kunt jezelf dus geen fouten veroorloven. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je kunstgras zelf aan gaat leggen.
• Water moet na een regenbui weg kunnen zakken. Het is van belang om te zorgen voor een stevige ondergrond, bijvoorbeeld zand.
• Ook de toplaag is van belang. Kies bij voorkeur voor een laag menggranulaat van minimaal 5 cm dik en zorg dat deze stevig wordt getrild voor een compact resultaat.
• Als je geen onkruid in je tuin wilt, moet je kiezen voor een goede kwaliteit drukverdelend doek. Dit doek zorgt ook voor een goede drukverdeling als je over het gazon loopt.
• Om de randen netjes weg te werken en het gras goed op zijn plaats te houden moet je gebruik maken van een afsluitband.
• Als je geen naden wilt kunnen zien, moet je kiezen voor een goede kwaliteit kunstgras en deze goed verlijmen.
Ook als je het gazon zelf aanlegt zullen de kosten vrij hoog zijn. Daarnaast ben je er lang mee bezig en kunnen er problemen ontstaan wanneer je fouten maakt. Om deze reden kiezen de meeste mensen er voor om hun gazon door een professional te laten leggen.
Laten aanleggen
De meeste mensen kiezen er dus voor om hun gazon aan te laten leggen door een professional. Het laten leggen van kunstgras bestaat uit verschillende onderdelen. De meeste bedrijven rekenen een prijs per onderdeel, zodat je bepaalde delen zelf kunt doen. De verschillende onderdelen van het laten leggen van kunstgras brengen ongeveer de volgende kosten met zich mee:
• Als eerste moet het oude gazon worden verwijdert en worden afgevoerd. Dit kost ongeveer 6 tot 10 euro per vierkante meter. Deze klus kun je eventueel ook zelf doen. Het is simpel, maar zwaar werk.
• Vervolgens moet het menggranulaat worden geleverd, worden gestort en worden verdeelt over de ondergrond. Dit kost ongeveer 6 tot 9 euro per vierkante meter. Deze klus kun je vrij eenvoudig zelf doen.
• Het daadwerkelijk leggen van het kunstgras kost ongeveer tussen de 9 en 11 euro per vierkante meter. Hieronder valt ook het egaliseren en aantrillen van de ondergrond en het leggen van het drukverdelende doek. Natuurlijk wordt het kunstgras ook gesneden en verlijmt. Tot slot wordt er een speciaal zand over het kunstgras verdeeld. Hierdoor krijgt het nep gazon een mooi, afgewerkt uiterlijk. Deze klus kun je het beste uitbesteden aan een professional. Het is een precies werkje en alleen wanneer je veel ervaring hebt kun je dit echt netjes uitvoeren.
Bij bovenstaande kosten zijn alleen de kosten van het leggen meegenomen en niet de kosten van het kunstgras zelf. Er zit zo veel verschil in prijs en kwaliteit dat hier geen gemiddeldes van te geven zijn. Bij het kiezen van kunstgras is het van belang om je te realiseren dat goedkopere soorten er behoorlijk nep uit zien en ook veel minder lang mee gaan. Voor het beste resultaat is het dus belangrijk om je goed voor te laten lichten en te kiezen voor een soort die lang mee gaat en een mooie uitstraling heeft.
Hoi Hiske, leuk artikel over kunstgras. Wij zien dit fenomeen ook sterk toenemen (wonen in een nieuwbouwwijk), omdat de meeste mensen geen zin of tijd hebben om het gras te maaien. Ik moet eerlijk zijn, bij ons thuis is dit ook altijd een klusje wat lang blijft liggen. Maar dan moet je er uiteindelijk toch aan geloven :-). Wat dat betreft is kunstgras zo gek nog niet. Wie weet komend jaar!