Het zal je maar gebeuren, dat het lopen steeds moeilijker wordt voor jouw vader of moeder, of zelfs voor allebei. Je gunt ze het dat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dat betekent dat er wat aanpassingen in hun woning moeten worden aangebracht. En het liefste op tijd. Als het moment gekomen is dat ze zich nog wel redelijk in huis kunnen verplaatsen maar niet meer de trap op kunnen, dan moeten die aanpassingen er gewoon zijn. De grootste uitdaging is meestal de trap. Zodra het lopen wat moeilijker gaat, dan is het traplopen vaak het eerste wat te veel kracht kost en ook risico’s voor bijvoorbeeld valpartijen met zich meebrengt.
Een traplift helpt!
De beste oplossing om ze te helpen met traplopen, is een traplift. Dat is een rail die langs de trap wordt geplaatst, waarover een soort van elektrisch aangedreven stoel naar boven en beneden gaat. Dat klinkt op deze manier misschien vrij primitief maar trapliften zijn echt een uitkomst. Ze zijn verkrijgbaar voor iedere trap.
Het maakt dus niet uit of het om een rechte trap gaat, of een trap met een of meerdere bochten. Ze worden gewoon netjes op maat gemaakt en zo afgesteld dat het voor jouw ouders zo makkelijk mogelijk is om naar boven en beneden te kunnen gaan. Bovendien zijn de moderne trapliften zo compact uitgevoerd dat de andere gebruikers van de trap er amper last van hebben. Het is immers niet de bedoeling dat de aanwezigheid van een traplift het onmogelijk maakt om de trap ook nog gewoon te kunnen gebruiken. Is er sprake van een bovenwoning zonder lift? Ook dat is geen probleem, zo’n traplift kan ook gewoon in het trappenhuis of galerij worden gemonteerd.
Kostbaar?
Uiteraard is zo’n geavanceerd apparaat niet goedkoop. Maar een traplift is wel dé oplossing. De andere opties (verhuizen, zorgcentrum) brengen ook de nodige kosten met zich mee. Bovendien zijn dat ingrijpende gebeurtenissen. Daarom is het vaak beter om mensen gewoon in hun eigen woning te laten wonen en daar de nodige aanpassingen in aan te brengen. Gelukkig zijn er ook aan aantal andere oplossingen om de kosten van een traplift te financieren of te beperken.
WMO-vergoeding
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, afgekort WMO, is in het leven geroepen om mensen te helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Gemeenten hebben budgetten om mensen de benodigde ondersteuning op dat gebied te geven. Voor mensen die niet zomaar een traplift kunnen kopen, bestaat er de mogelijkheid om bij het WMO-loket van de gemeente een vergoeding voor een traplift aan te vragen. Deze vergoeding is inkomensafhankelijk. Ook de hoogte van eventuele spaartegoeden is bepalend voor het toekennen van een vergoeding. Bovendien is deze vergoeding ‘in natura’. Als zo’n vergoeding wordt toegekend, dan regelt de gemeente een passende traplift. Hierbij heb je geen invloed op de keuze van de traplift. De mogelijkheid bestaat dus dat de gemeente weliswaar een prima werkende traplift zal laten plaatsen, maar dat dit niet het model traplift is dat het meest handig en praktisch is.
In enkele gevallen kan er ook een vergoeding vanuit het PGB (Persoons Gebonden Budget) worden toegekend. Die vergoeding bestaat uit een financiële bijdrage zodat jullie samen met jullie ouders wel die traplift kunnen kiezen, die het beste in de woning past. Houd wel in de gaten dat er in beide gevallen altijd nog sprake is van een eigen bijdrage. De WMO-consulent van de gemeente kan jullie er alles over vertellen.
De ‘Blijverslening’
Niet iedere gemeente heeft toereikende budgetten om alle aangevraagde vergoedingen toe te kennen, hoe terecht die ook zijn. Als er geen vergoeding wordt toegekend en er zijn geen andere manieren voorhanden om een traplift te betalen, dan zit er weinig anders op dan geld te lenen. Dat lenen hoeft niet per se bij bank of bij familie. Er is namelijk nog een mogelijkheid: de Blijverslening. Ook de Blijverslening is bedoeld om mensen die zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen, de nodige ondersteuning te bieden. Net als de WMO-vergoeding moet je ook de Blijverslening bij de gemeente aanvragen. Niet alle provincies en gemeenten kennen deze lening. Je kunt op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kijken welke gemeenten zo’n zogenaamde Blijverslening aanbieden.
Huren
Als een vergoeding of lening geen optie is, dan kun je zo’n traplift altijd nog huren. Dat is overigens ook de voordeligste optie als van tevoren al bekend is dat de traplift maar voor een beperkte tijd nodig is. Als een traplift voor langere tijd nodig is, dan is het voordeliger om er een te kopen. Het omslagpunt ligt bij ongeveer twee jaar maar is sterk afhankelijk van het soort lift en de rail.
Tweedehands
Een andere optie is het kopen van een gebruikte traplift. Trapliften zijn over het algemeen heel degelijk gebouwd. In technisch opzicht hebben ze daarom een hele lange levensduur. Veel trapliften zijn na een tijdje overbodig geworden en worden dan te koop aangeboden. Nu is het niet echt handig om zo’n lift via Marktplaats te kopen. De rail van zo’n lift moet namelijk precies op maat worden gemaakt en ook de montage ervan is vakwerk. Je zult vast niet willen dat jouw vader of moeder de trap op en af moet met een traplift die niet deskundig is gemonteerd. Daarom is het goed om te weten dat de meeste leveranciers van trapliften ook vaak tweedehands liften verkopen. Zij hebben deze voor meerdere soorten trappen op voorraad.
Advies aan huis
Over het algemeen hebben die bedrijven adviseurs in dienst die thuis komen kijken welke traplift het meest geschikt is. Aan de hand van trapsituatie kunnen zij bepalen welk soort traplift de beste oplossing is. Ook kunnen ze dan beoordelen in hoeverre het mogelijk is om een gebruikte rail te plaatsen of dat er toch een nieuwe rail moet worden gemaakt. Dit advies is meestal gratis en geheel vrijblijvend. Omdat de gerenommeerde trapliftenleveranciers zich ook bij tweedehands trapliften aan alle veiligheidseisen houden, zijn deze grondig nagekeken en waar nodig gereviseerd. Een tweedehands traplift is dus net zo veilig en betrouwbaar als een nieuwe.
Leveranciers
De grootste Nederlandse trapliften leverancier is Otolift. Zij hebben een assortiment liften dat geschikt is voor alle soorten trappen. Hier kun je terecht voor zowel nieuwe trapliften als tweedehands trapliften en je kunt ze er ook huren. Zij kunnen je bovendien ook van alles vertellen over de diverse vergoedingen en leningen voor een traplift.
Prima investering
Een traplift kost inderdaad aardig wat, meestal een paar duizend euro. Maar het is wel een uitstekende oplossing. Behalve een vaak ook kostbare en ingrijpende verhuizing is er eigenlijk geen beter alternatief. Daarom is een traplift een prima investering, of hij nu nieuw, tweedehands of gehuurd is. Het is voor jouw ouders gewoon dé oplossing voor hun verminderde mobiliteit. Daardoor kunnen ze, ongetwijfeld met nog wat aanpassingen en jullie hulp en toewijding, langer zelfstandig in hun eigen vertrouwde huis blijven wonen.
Hoe maak jij jouw huis geschikt voor mindervaliden?
Vaak staan we er helemaal niet bij stil. Maar als er plots iets in je...
Lees verderdec
De mooiste trappen op een rij!
Een trap is veelal een praktisch object in huis en alles behalve interessant. De meeste...
5 Reacties
Lees verderaug
Loungen in je eigen tuin deze zomer
Van die heerlijke relax banken, een drankje, een goede temperatuur en uitzicht op zee: zo’n...
Lees verdermei