Verlichting kan een interieur maken of breken. Je kunt nog zoveel aandacht aan de inrichting besteden, je kunt de plank flink misslaan als je niet de juiste verlichting hebt. Naast dat verlichting uiteraard een functie heeft, zorgt het voor de nodige sfeer. We vertellen je alles wat je moet weten over verlichting in huis.
Drie soorten verlichting
Allereerst is het goed om te weten dat er drie soorten verlichting bestaan:
- Basisverlichting. Basisverlichting staat centraal in de woning en zou de hele ruimte gelijkmatig moeten kunnen verlichten. Het zijn vaak grotere lampen die in het midden aan het plafond hangen.
- Functieverlichting. De naam zegt het al: dit is verlichting met een specifieke functie. Bijvoorbeeld om te lezen of bepaald werk te doen. Denk bijvoorbeeld aan een leeslampje. Dit licht is fel en gericht en doe je alleen aan als je een bepaalde taak aan het uitvoeren bent.
- Sfeerverlichting. Ook deze naam spreekt voor zich. Het zorgt ervoor dat je huis er knus en gezellig uitziet. Deze lichtjes dienen vooral ter decoratie. Kaarsjes kunnen ook als sfeerverlichting dienen.
Begin met een lichtplan
Veel mensen kopen verlichting zonder daar echt bij na te denken. En zo kan het juist misgaan. Je krijgt het mooiste effect als je vooraf een lichtplan opstelt. Zo’n plan begint met een plattegrond. Probeer deze zo realistisch mogelijk op te stellen. Je neemt hier meubels, wanddecoraties en aansluitpunten in op. Vervolgens bepaal je welke gedeeltes waar activiteiten gaan plaatsvinden. Denk aan de plek waar je zit en het eetgedeelte. Daarna komt het belangrijkste gedeelte: geef op de plattegrond aan waar het licht met komen. Begin met de basisverlichting, gevolgd door de functieverlichting en sfeerverlichting. Tot slot zet je kruisjes voor de aansluitpunten, zodat je in één oogopslag ziet of je er genoeg hebt.
Natuurlijk licht
Het lichtplan is er vooral voor ’s avonds, wanneer het buiten donker is. Daglicht wordt dus niet meegerekend. Het is uiteraard wel belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het plaatsen van je meubels en het uitzoeken van gordijnen.
Lichtbron
Gloeilampen zijn de laatste jaren volledig uit de gratie geraakt. Het is voornamelijk ledverlichting die de klok slaat. Je vindt ledverlichting bij sites als Letsleds.nl. Dit type verlichting heeft namelijk vele voordelen en is de afgelopen jaren flink verbeterd. Waar ze voorheen nog erg wit waren, zijn er tegenwoordig ook warmere varianten beschikbaar. Ledlampen geven in tegenstelling tot spaarlampen meteen licht.
Vooral uit milieu-oogpunt zitten er veel pluspunten aan led-verlichting. Het is allereerst ontzettend energiezuinig. Volgens Milieu Centraal is een ledlamp 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt het 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoewel er een iets hoger prijskaartje aan ledlampen zitten, valt je energierekening er een stuk lager door uit. Aan het eind van de rit houd je dus geld over. Daarnaast gaan ledlampen langer mee, waardoor je ze minder vaak hoeft te kopen. Over het algemeen moet je een ledlamp na tien jaar vervangen.
Nog wat tips
– Als je voor dimbare basisverlichting kiest, kan er weinig fout gaan. Je kunt de verlichting dan steeds aanpassen aan de situatie. Zo kun je bijvoorbeeld voor feller licht gaan als je aan het werk bent en voor zachter licht als je op de bank een film aan het kijken bent. Er bestaat voor elke soort led-verlichting een led –dimmer.
– Let erop dat het uiterlijk van de lampen past bij de stijl van je interieur. Als je dus bijvoorbeeld een industrieel interieur hebt, zorg dan dat de lampen ook een industriële stijl hebben.
– Welke verlichting je nodig hebt, is ook sterk afhankelijk van de ruimte. Zo zijn er in de badkamer een aantal extra eisen aan de verlichting. Zo moet het bestand zijn tegen vocht. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg licht is om je bijvoorbeeld op te maken of te scheren. Anderzijds wil je misschien ook sfeerverlichting, voor als je bijvoorbeeld ontspannend in bed zit.
– Slimme lampen zijn de afgelopen tijd sterk in opkomst en absoluut het overwegen waard. Dit zijn lampen die je kunt bedienen vanaf je smartphone. Vaak kun je ze ook van een afstand dimmen of in een bepaalde kleur zetten.
Pingback: 4 simpele manieren om je woning luxer te maken - Woontrendz