Btw, subsidie en saldering bij zonnepanelen: hoe staat het ervoor?

Btw, subsidie en saldering bij zonnepanelen: hoe staat het ervoor?

Zonnepanelen zijn al jaren hot topic. En mede door de stijgende energieprijzen nam de populariteit voor het installeren van zonnepanelen toe. Bovendien is het ook nog eens een goede keuze voor het milieu en werden er tal van maatregelen in het leven geroepen om het nemen van deze duurzame maatregel te stimuleren. Ondertussen zijn zonnepanelen meer dan ingeburgerd en dat heeft dan weer invloed op tal van maatregelen.

Lagere productiekosten, hogere installatiekosten

We zagen de afgelopen vijftien jaar een flinke trend op het gebied van zonnepanelen kosten. Sinds 2009 namen de productiekosten af, maar ondertussen lijkt dat een beetje gestagneerd. Bovendien zijn de lonen ook niet stil blijven staan. Tegenwoordig betaal je voor een gemiddeld zonnesysteem circa €4.500 tot €6.000. Dat verdien je zover nu bekend in circa vijf tot acht jaar terug. Veranderingen van wettelijke regels kunnen invloed hebben op de terugverdientijd.

Afschaf van 21%-tarief

Koop je in 2023 zonnepanelen, dan betaal je een stuk minder dan daarvoor. Althans, dat lijkt zo. De btw is namelijk afgeschaft, wat 21% in kosten scheelt. Is het dan ook echt voordeliger? In de meeste gevallen niet. De meeste mensen konden die 21% namelijk terugvragen bij de Belastingdienst. Het verschil zit hem dan ook in het ‘voorschieten’. Mensen met een kleine spaarpot kunnen daardoor gemakkelijker de kosten ophoesten voor het zonnesysteem, waardoor het toegankelijker is geworden om ze aan te schaffen.

Wel of geen subsidie

De Nederlandse overheid is al een tijdje gestopt met het verstrekken van landelijke subsidies op zonnepanelen. Wie er dus vroeg bij was die had nog geluk. De regel is afgeschaft met als reden dat zonnepanelen van zichzelf al genoeg voordeel opleveren. Overigens kan men in sommige gevallen in 2023 nog wel gebruik maken van lokale subsidies en financiële regelingen. Het is dan van belang om een kijkje te nemen bij de website van je eigen gemeente. Wie weet staat er voor jou een aantrekkelijke regeling klaar.

Salderingsregeling op de schop

Momenteel kun je door de salderingsregeling de stroom die je terug levert aan het net verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dat is aantrekkelijk, omdat je de stroom toch al opwekt, en hier ook nog aan kunt verdienen. Er worden echter vraagtekens bij deze regeling gezet. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt dat investeren in zonnepanelen al genoeg loont zonder deze regeling, en dat het ervoor zorgt dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. In een door hen graag gezien toekomstbeeld mag je nog wel terug leveren, maar krijg je daar steeds minder voor betaalt.

Zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk

Wie al zonnepanelen heeft die heeft sowieso al kunnen profiteren van de aantrekkelijke regelingen. Mogelijk zijn ze al terug verdiend, en is het een kwestie van blijven profiteren, ook al zal dat in de toekomst om relatief minder profijt gaan. Ook wie nog zonnepanelen wil laten leggen heeft daar zover de regels er nu voorstaan baat bij. De terugverdientijd neemt mogelijk met enkele jaren toe. Hoe je zo goed mogelijk profiteert? Door het aantal panelen zo goed mogelijk af te stemmen op je verwachte verbruik. Kijk bijvoorbeeld eens bij aanbieder Sungevity voor persoonlijk advies. Die kan voor jou uitrekenen wat je aan kosten versus baten mag verwachten met een zonnesysteem op jouw dak.

Efficiënter gebruik van zonnestroom

De verandering van de salderingsregeling zal er naar verwachting toe leiden dat mensen anders omgaan met energieverbruik. Waar het nu niet uitmaakt of je overdag de auto oplaadt of de wasmachine aanzet, of dat je dit doet na zonsondergang, wordt dat na de afbouw van de salderingsregeling juist relevanter om dat te doen tijdens het moment dat de zonnepanelen veel stroom opleveren. Zo hoeft er geen extra stroom aan een duurder tarief afgenomen te worden bij het net.

 

Laat een reactie achter