Misschien wel de grootste sfeermaker in huis; verlichting. Daar wordt niet altijd als eerste aan gedacht bij het inrichten van een ruimte. Wel handig om hier direct naar te kijken, zeker als je een nieuw huis laat bouwen waar je de lichtpunten nog kunt bepalen. Dat is bij een bestaande woning niet zo eenvoudig te wijzigen. Ik heb daar zelf een goede oplossing voor gevonden en help je op weg met deze drie tips.
Licht op de juiste plek
Ik ben al een tijdje in het bezit van de Artemide Tolomeo hanglamp. Ideaal omdat je de lamp vanwege zijn flexibele arm kunt draaien en richten op de gewenste plek. Waar je lichtpunt zich ook bevindt, door de enorme reikwijdte is het verplaatsen van het lichtpunt vaak niet nodig. De lamp heeft een tijdloos design – ontwerp dateert uit 1987 – en is ontworpen door Giancarlo Fassina en Michele De Lucchi.
Ook de Aim lampen van het merk Flos zijn een optie om het licht op de gewenste plaats te richten. Ik ben al een aantal jaren groot fan van Flos en kan niet wachten om een exemplaar in huis te halen. Deze lampen zijn er in verschillende varianten. Zo is er een enkele variant met één lamp om je eyecatcher in huis in de spotlight te zetten.
Heb je hoge plafonds of een grote ruimte die je groots wilt verlichten? Dan zijn er de Aim sets van 3 en 5 lampen waarmee je op een speelse en flexibele manier je woonkamer, eethoek of keuken kan voorzien van licht. De door Ronan & Erwan Bouroullec Aim lampen zijn perfecte te richten en je kan met de 9 meter lange snoeren je eigen lijnen creëren.
Sfeermakers in huis
De HK Living hanglamp geeft een hele fijne sfeer vanwege het patroon dat verschijnt. Omdat ik zelf een witte eettafel heb met zwarte stoelen, zocht ik naar een lamp die warmte toevoegt. De HK Living Wicker hanglamp is groot en daarmee een echte eyecatcher in huis. Vanwege de rietstructuur is de lamp ondanks het formaat ruimtelijk en transparant. In het artikel Binnenkijken bij Hiske lees je meer over mijn interieur keuzes.
De juiste lichtbron kiezen
De juiste lampen in huis kunnen een wereld van verschil maken. En dan heb ik het niet alleen over de armaturen, maar ook over de lichtbron. Wat is de juiste wattage, fitting en kleurtemperatuur? Is de lichtbron wel te gebruiken op een lamp met dimmer? Ook is de locatie en functie van de lamp een belangrijk onderdeel. In bijvoorbeeld de keuken en werkkamer heb je meer licht nodig dan in de slaapkamer of woonkamer.
Zelf kom ik nog wel eens thuis met de verkeerde LED lamp. Net iets te fel, of net niet de juiste kleurtemperatuur. Handig dus dat Flinders bij al haar armaturen aangeeft welke lichtbron geschikt is.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Flinders
Pingback: Hoe zorg je voor een “thuisgevoel” met nieuwe meubels? - Woontrendz