Puilt je boekenkast uit en ligt elk verloren hoekje van je kamer vol met boeken? Of heb je juist geen idee wat je met die kale hoek in je huis moet doen? Dan is deze boekenplank van steigerbuis de manier om origineel uit de hoek te komen. Een opruimtechnische en stijlvolle oplossing voor de belezen klusser, en bovendien makkelijk te maken. We leggen je graag uit hoe je te werk moet gaan.
Het ontwerp
Twee zaken zijn leidend voor het ontwerp: de ruimte die je in de hoek hebt, en het formaat van je boeken. Het is handig om de boeken te rangschikken op breedte en hoogte. De breedte van het kaft is bepalend voor de afstand tot de muur, de steigerbuis moet het boek ondersteunen op 3/4 tot minimaal 2/3 van de breedte.
Als je dus een boek hebt van 30 centimeter breed, dan moet het hart van de buis op minimaal 13,3 centimeter van de muur komen, en op maximaal 15 centimeter. Je bent uiteraard niet gebonden aan een vaste afstand, met behulp van de kniestukken kun je de volgende laag van de ‘plank’ op een andere afstand monteren.
Niet onbelangrijk is het gewicht van de boeken, zeker als je van plan bent een complete encyclopedie op de plank te zetten. We raden aan om bij grotere buislengtes een ondersteuning aan te brengen met behulp van een T-stuk en een voetplaat. Je hebt alle vrijheid in het ontwerp, maar het is zeer aan te raden om de zwaardere / grotere boeken op de onderste lagen te plaatsen.
Het materiaal
De gegoten buiskoppelingen hebben een ruige look en geven de boekenplank een stevig industrieel tintje. Dat past mooi bij stalen steigerbuizen, maar voor het contrast zou je ook de aluminium buis of zwarte buis kunnen overwegen. Voor de zwarte buis zijn bijpassende buiskoppelingen leverbaar.
Voor welk materiaal je ook kiest, de buisdiameter is doorslaggevend voor de esthetische en technische kwaliteit. Het ontwerp op de foto’s is gemaakt van 42,4 millimeter buis, dit geeft een solide look en is uitermate stevig. Houd er wel rekening mee dat aluminium buis wat meer doorbuigt dan stalen buis, bij een tussenruimte van meer dan 1,50 meter is het noodzakelijk om extra ondersteuning aan te brengen.
Het bouwen / de voorbereiding
Controleer voordat je gaat bouwen of de muren voldoende draagkrachtig zijn. Gebruik goede pluggen en goede schroeven voor het bevestigen van de voetplaten. Gebruik altijd voetplaten met vier gaten, deze staan het meest stabiel ‘op’ de muur.
Het loont zeker om geld uit te geven aan goede pluggen, zeker als je een van de muren een gipsplaatwand is.
Een boekenplank zoals op de foto is minder geschikt voor gipsplaatwanden, omdat deze plank op met slechts twee voetplaten op de muur bevestigd is. Op een gipsplaatwand moeten minstens twee voetplaten aangebracht worden.
Wat heb je verder nodig?
- Een inbussleutel;
- Een metaalzaag (beugelzaag);
- Een bankschroef met beugelklem;
- Een waterpas
Als je ‘on site’ wilt ontwerpen en bouwen, dan heb je volle lengtes buismateriaal nodig die je op maat zaagt. Het mooiste zaagresultaat krijg je met een lintzaag, deze zorgt voor mooie, haakse zaagsneden.
Mocht je geen metaalbedrijf achter de hand hebben, dan lukt het ook met een goede handzaag. Het geeft niet als de zaagsnede niet volmaakt haaks is, want het uiteinde verdwijnt toch in het koppelstuk. Aluminium buis is veel gemakkelijker te zagen dan stalen buis, maar je hebt ook meer risico op krassen. Als je de buis tijdens het zagen in de bankschroef klemt, gebruik dan zachte bekjes of wikkel een doek om de buis.
Het plaatsen
Je begint met het plaatsen van de onderste voetplaten op de muur, neem de tijd om de positie van de voetplaten goed uit te meten en de gaten netjes te boren. De houvast en de plaatsing van de pluggen in de muur zijn bepalend voor de stevigheid van de plank. Door de voetplaten als eerste op de muur te plaatsen kun je goed bij de schroeven.
Het samenbouwen van de buizen is erg eenvoudig: je schuift de buis in het koppelstuk en draait het inbusboutje aan. Pas als de boekenplank volledig geassembleerd is en tegen de muur bevestigd is, draai je alle inbusbouten volledig vast. Zo kun je de plank nog iets verstellen tijdens het plaatsen.
Maak je eigen hoofdbord
Een hoofdbord voor je bed kun je kopen, maar je kunt er ook zelf één...
2 Reacties
Lees verderapr
Boekenkast inspiratie
Als ik een kamer binnenkom en een volle boekenkast zie vind ik dit fascinerend. Ik...
Lees verderapr
Bouwmaterialen in het zicht
We zien het al een tijdje voorbijkomen: underlayment in je interieur. Niet voor niets blijft...
2 Reacties
Lees verderjul