Je hebt net je eerste woning gekocht en bent volledig in de wolken. Je begint al te dromen over hoe je je huis in wil richten, welke kleur de muren krijgen en wat het eerste gerecht wordt dat je in de keuken gaat maken, maar heb je ook al nagedacht over verzekeringen? In Nederland is het verplicht een opstalverzekering af te sluiten voor je huis. Deze is simpel af te sluiten bij vrijwel elke verzekeraar, zoals Allianz Direct, maar wat is een opstalverzekering en welke moet je überhaupt kiezen? Lees het allemaal hier!
Wat is een opstalverzekering?
Een opstalverzekering is een verzekering die je afsluit om alles in, aan en rond je huis te verzekeren. Enige voorwaarde is dat alles wat onder deze verzekering valt, vast moet zitten aan de woning. Denk hierbij aan zonnepanelen, een houten vloer of een ingebouwde trap. Maar ook schuren, garages en bijgebouwen vallen onder de opstalverzekering. Voor alles wat je wil verzekeren wat niet vast zit aan de woning, dus bijvoorbeeld je bank of televisie, kan je een andere verzekering afsluiten: de inboedelverzekering. Deze is niet verplicht, maar wel raadzaam aan te schaffen? Klik hier voor meer informatie.
Hoe werkt het precies?
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis of de daaraan vastzittende elementen als gevolg van storm, brand, bliksem of waterschade. Maar hoe werkt het nu precies? Als er schade ontstaat aan een onderdeel van je huis, neem je direct contact op met je verzekeraar. Doe dit echt! Mocht je voordat je contact opneemt met je verzekeraar al aan de slag gaan met de reparatie, kan het gebeuren dat je verzekeraar de schade niet wil dekken, omdat je dit niet hebt gemeld. De verzekeraar moet eerst goedkeuring geven voor de reparatie voordat je deze uitvoert.
Welke dekking moet je kiezen?
Als het gaat om opstalverzekering heb je meestal de keuze uit twee vormen van dekking. Je kan kiezen voor de standaard dekking of voor allrisk. Het belangrijkste verschil is dat bij allrisk ook de schade vergoed wordt die ontstaat als je zelf schade toebrengt aan je woning. Dus bijvoorbeeld als je iets laat vallen op je parketvloer waardoor er een buts in zit. Voor deze extra dekking betaal je natuurlijk wel extra.
Aanvullen met extra verzekeringen
Naast deze twee vormen van dekking kan je je pakket ook nog aanvullen met extra verzekeringen. Zo kun je kiezen voor een glasverzekering of zonnepanelenverzekering. Beide zijn meestal standaard meeverzekerd in de opstalverzekering, maar lees wel even de kleine lettertjes. In sommige omstandigheden wordt schade aan glas of een zonnepaneel namelijk niet gedekt. Zo willen sommige verzekeraars schade aan een zonnepaneel alleen dekken als deze ‘aard- en nagelvast’ aan het huis zijn bevestigd.
De kleine lettertjes
En als we het dan toch over kleine lettertjes hebben. Lees sowieso de voorwaarden van je verzekering. Want wist je bijvoorbeeld dat je pas een schadeclaim door stormschade kan doen als de storm windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur haalt? En dat wanneer je huis afbrandt je de volledige herbouw van je woning vergoed krijgt? Wil je meer weten over opstalverzekeringen of eens checken hoeveel jij kwijt zou zijn? Neem dan contact op met een verzekeraar!
Dit artikel is een betaalde samenwerking
Je eerste koopwoning? Overweeg deze drie verzekeringen!
Het kopen van je eerste woning: voor velen een spannende situatie. Er moet veel geregeld...
Lees verdernov
Opstalverzekering: welke onderdelen zijn verzekerd?
De opstalverzekering dekt schade aan je woning. Die mooie sofa is dan misschien niet inbegrepen...
Lees verderjan
Waar moet je op letten als je een inboedelverzekering afsluit?
In Nederland kun je vandaag de dag allerlei verzekeringen voor jouw woning afsluiten. Sommige van...
Lees verderjun