Van 21 tot 19 oktober start de Dutch Design week opnieuw in Eindhoven. Dutch design staat al jaren bekend voor zijn minimalistische, innovatieve, experimentele, humoristische en onconventionele design stijl. Aanstaande editie wordt de 16e editie die van Dutch Design week wordt gehouden en het heeft een hoop bereikt in de afgelopen 16 jaar.
Dutch design begon in de jaren 80 klein en was bedoeld als een manier om Nederlands design te promoten, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid in een nieuwe en eigenzinnige design stijl. Vandaag de dag zijn het niet alleen maar Nederlandse designers die Dutch Design maken, maar de stijl is nog steeds zeer gebonden aan Nederland wat de Dutch Design Week in Eindhoven bewijst.
Om de geschiedenis van Dutch Design te eren en het geheugen van mensen wat op te frissen, heeft het ShopAlike fashion team een lijst ontworpen over een aantal bekende Dutch Designs door de jaren heen en de achtergrond van de designer die het ontwierp. Ken jij al deze designs al?
Gerrit Rietveld – Rood blauwe stoel
Gerrits Rietvelds stoel was een innovatie toen hij hem ontwierp in 1918 (al kreeg de stoel pas zijn definitieve vorm in 1923). Het was voor het eerst dat een Nederlandse meubelontwerp een normaal gebruiksvoorwerp op een nieuwe manier ontwierp, al bleef de functionaliteit nog wel behouden. De kleuren in het ontwerp benadrukken de verschillende onderdelen en functies van de stoel.
Marcel Wanders – Knotted chair
De Knotted chair was Marcels Wanders doorbraak in 1996. Hij ontwierp de stoel in samenwerking met de TU Delft en wist zo de Rotterdam designprijs te winnen. De stoel is van touw gemaakt, de kern van het touw bestaat uit koolstof vezels, en heeft een innovatief fabricatie proces.
De stoel wordt eerst geknoopt/geweven waarna hij op zijn kop wordt gehangen en bewerkt met hars. Als de stoel dan na een aantal uren weer recht wordt gezet behoud de stoel zijn vorm dankzij de hars. Op deze manier krijgt de stoel zijn vorm, met behulp van zwaartekracht.
Iris van Herpen – Haute couture
Iris van Herpen is een van de grote Dutch designers die ontwerpen in Dutch Design fashion. Ze haalt inspiratie uit technologie en hoe het gebruikt kan worden voor nieuwe doeleinden.
Ze experimenteert vaak met materialen waarvan je het niet verwacht.
Zo heeft ze een water dress ontworpen en een 3D geprinte jurk. Bij haar draait het om het creëren van iets nieuws en nieuwe silhouetten, functionaliteit staat wat meer op een tweede plek.
Rem Koolhaas – de Rotterdam or CCTV toren
Als we Dutch Design niet in de striktste benaming gebruiken kan men beargumenteren dat Rem Koolhaas zijn ontworpen gebouwen Dutch Design zijn. De Rotterdam werd in 2013 afgeleverd door OMA en is sindsdien een gesprek onderwerp in Rotterdam. Het gebouw is zo ontworpen dat het de illusie creëert dat de drie torens samensmelten en uiteengaan als mensen er langs rijden.
Tejo Remy – Chest of drawers
Tejo Remy ontwierp deze Dutch Design klassieker in 1991, bijna tegelijkertijd met twee andere Dutch design klassiekers namelijk: de melkflessen lamp, en de rag chair. Tejo Remy staat erom bekend dat hij graag gebruik maakt van hergebruikte voorwerpen voor zijn designs en de Chest of Drawers is daarop geen uitzondering.
De kast heeft geen vaste vorm doordat Tejo Remy gebruikte lades gebruikt die kunnen verschillen. Het Design bestaat uit een stretch band die je gewoon in een doe-het-zelf zaak kan kopen en allemaal gebruikte lades die hij elke keer weer opnieuw verzamelt.
Bronnen: Wikimedia. De knotted chair foto is gemaakt door Marcel wanders, De iris van Herpen Haute Couture door Chrisopher Macsurak uit Chicago, VS, De Rotterdam door Zairon en De Chest of Drawers door Sheila Thomson.
Stalen deuren inspiratie
Een stalen deur laat niet alleen veel meer licht toe in je woonruimte, maar ziet...
1 Reactie
Lees verderokt
September favorieten van Hiske 2017
In deze rubriek ga ik op zoek naar mijn favoriete woonitems die passen bij de...
Lees verdersep
Ode aan de Vitra Eames Plastic Chair
De Eames Plastic Chair van de gelijknamige Charles en Ray Eames: ontworpen in 1950 en...
2 Reacties
Lees verdermei