De herfst is weer aangebroken en dus is het tijd om voorbereidingen te treffen in de tuin voor het najaar en de winter. Voor dit moment is het misschien een minder leuk klusje, maar daardoor zal je in het voorjaar weer met plezier je tuinmeubelen tevoorschijn halen. Maar wat is er allemaal nodig om de tuin herfst- en winterproof te maken?
Schoonmaakbeurt
Alle zomer spullen kunnen nu echt opgeborgen worden. Denk hierbij aan barbecues., opblaaszwembadjes, tuingereedschap en het (buiten)speelgoed van de kinderen. Denk er aan om alle spullen eerst een grondige schoonmaakbeurt te geven voordat je deze opbergt. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je de spullen netjes opbergt, maar in het voorjaar gelijk weg kan gooien. Natte en vieze spullen kunnen namelijk gaan rotten, schimmelen en stinken.
Ook tuinmeubelen kun je het beste binnen bewaren om schade door guur herfst- en winterweer te voorkomen. Je hebt tuinmeubelen van allerlei materialen, welke allemaal een eigen gebruiksaanwijzing hebben als het gaat om schoonmaken. Hierbij enkele tips:
- Houten tuinmeubelen: sopje van groene zeep en een borstel. Vergeet niet om na het schoonmaken de meubels te lakken, verven of impregneren.
- Tuinmeubelen van staal, kunststof of aluminium: schoonmaken met heet water, allesreiniger en een zachte borstel of doek. Staal- of schuursponzen zijn niet echt geschikt, want die geven krassen. Voor extra bescherming kan je na het schoonmaken de meubels inwrijven met autowax.
- Tuinmeubelen van bamboe: borstelen met koud water en een beetje zout. Voor bescherming voor de rest van het jaar kan je de meubelen aflakken met blanke lak.
Tuinhuisje
Een tuinhuisje is ideaal om al je spullen in op te bergen. Er zijn tuinhuisjes in allerlei vormen en maten. Voor ieder wat wils: van een strak tuinhuisje tot een traditionele blokhut. Bijkomend voordeel van een tuinhuisje is dat je in het voorjaar, als alle spullen weer uitgestald kunnen worden, de ruimte kan ombouwen tot extra kantoor, fijn rustplekje of zelfs als gastenverblijf.
Heb je geen ruimte voor een tuinhuis of andere opbergruimte, dan zit er natuurlijk niks anders op dan de meubelen buiten te laten staan. Zorg er dan voor dat er geen potten en vazen op de meubelen staan. Deze kunnen blijvende kringen aanbrengen. Ook vocht zorgt voor grote vlekken, dek dus je meubelen niet af met zeil! Water komt toch vaak onder het zeil terecht waardoor er vocht ontstaat.
Sfeer
De tuin is na zo’n opruimbeurt natuurlijk een beetje kaal en ongezellig. Voorkom dit door sfeer te creëren in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een tuinposter om de schutting of muur. Nu het ook weer sneller donker wordt, zorgen lampjes ook voor gezelligheid. De meeste planten en bloemen zullen ook hun blad, en dus kleur, verliezen, dus zorg op een andere manier voor kleur in de tuin: verf je bloempotten en zorg voor accessoires met verschillende kleuren.
En als laatste tip: mocht je nog geen nestkastjes voor vogels hebben, hang deze dan alsnog op. Dit is een belangrijke plek voor vogels in de winter en het zorgt gelijk voor wat leven in de tuin, ook tijdens zulke gure dagen als deze.
Bedankt voor de tips! Ik vind de tuin in de winter altijd ook wat kaal, maar lampjes en versiering toevoegen is een goed idee.
Bedankt voor de praktische tips. Ieder seizoen heeft z’n charme, en inderdaad staan die lampjes straks met de feestdagen weer erg gezellig.
Pingback: Wat te doen in de tuin in de maand oktober - Tuintrendz