Best lastig, het vinden van de juiste LED verlichting. Welke wattage heb je nodig, is het wel geschikt voor de lichtbron die je in huis hebt en werkt de lamp wel goed in combinatie met een dimmer? Heb jij ook wel eens een lamp gekocht die toch niet aan je verwachtingen voldeed? Met deze handige tips helpen we je op weg om de juiste verlichting uit te kiezen.
De juiste lichtbron kiezen
Hoe kies je de juiste lichtbron bij je armatuur? Op de meeste lampen zit een sticker met daarop de informatie die je nodig hebt voor het kopen van de juiste lamp. Hier staat de fitting op en het maximale wattage wat gebruikt kan worden. Heb je een dimmer tussen de lichtbron zitten? Vergeet dan niet te kijken naar het symbool op de verpakking of de lamp ook dimbaar is. Dat is namelijk niet bij alle lampen het geval! En ook de kleur van de lamp is bepalend voor de sfeer.
Meest voorkomende fittingen
De meest populaire en gebruikte fitting is de E27 (grote) fitting. Een E27 LED lamp is een goede vervanger voor de welbekende ouderwetse gloeilamp. De fitting heeft een schroefdraad van 27 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze E27 fitting is geschikt voor 230V. De E14 (ook wel kleine fitting genoemd) is ook veelvoorkomend. Ook deze is geschikt voor 240V en heeft een schroefdraad van 14 mm. Spotjes hebben vaak een GU10 fitting, deze hebben twee pennen die je in de lichtbron steekt en vervolgens vast zet door hem een kwartslag te draaien.
Kleurtemperatuur
Verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit is erg bepalend voor de sfeer die je wilt creëeren. De temperatuur wordt aangegeven in Kelvin.
Kaarslicht: 1500 K
Gloeilamp: 2600 – 2700 K
Halogeenlamp: 2700 – 3000 K
TL-buis: 4500 – 6500 K
Daglicht: 5500 – 7000 K
Gemiddeld genomen is alles tot 3000 Kelvin warm licht. Alles wat daarboven komt is wordt gezien als koud licht. Bedenk goed waar de lamp voor bedoeld is. Wil je hem gebruiken om bij te lezen of te werken, dan is een hogere wattage aan te raden. Om je een idee te geven heb ik hieronder een voorbeeld toegevoegd:
tot 2700K: Extra warm wit
2700K – 3000K: Warm wit
3001K – 4000K: Neutraal wit
meer dan 4000K: Koud wit
Ik hoop je op weg te hebben geholpen met het kopen van de juiste lamp en je meer inzicht te hebben gegeven in waar Kelvin voor staat.
Bronnen: Unsplash
Trend alert: industrieel design is het helemaal!
Durf jij te kiezen voor uitgesproken meubelstukken met ruw afgewerkt metaal en hout? Wil jij...
1 Reactie
Lees verderokt
De juiste lichtpunten in je huis
Welke lamp moet je kiezen? Halogeen, LED, spaarlamp, of gloeilamp.. Er is zoveel keuze in...
Lees verderokt
De stoerste lampeninspiratie
Ik moet toegeven dat ik een zwak heb voor verlichting. Ik heb een heuse lampen...
1 Reactie
Lees verdersep