Bij het aanvragen van een hypotheek voor de aankoop van je huidige woning zal de hypotheekverstrekker het je verplicht hebben om een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering voorkomt dat een bank zijn onderpand verliest bij bijvoorbeeld een brand in de woning. Een opstalverzekering is niet de enige verzekering die ieder huishouden af zou moeten sluiten bij het betrekken van een huur- of koopwoning. Denk bijvoorbeeld ook aan een inboedel- en rechtsbijstandverzekering. Hoe vind je uit alle inboedelverzekeringen de optie die het beste bij jouw situatie past? Welke verzekeraars bieden je een gunstige opstalverzekering aan? In dit artikel lees je er meer over.
Op zoek naar de beste verzekeringen voor jouw woning
Het vinden van de beste verzekeringen voor jouw woning is steeds makkelijker. Je opstalverzekering vergelijken doe je bijvoorbeeld snel met een online vergelijkingstool. Diezelfde tool kun je ook gebruiken voor het vinden van de meest gunstige inboedel- en rechtsbijstandverzekering. Op basis van de gegevens die je met de tool deelt, berekent deze welke verzekeringen tegen de beste premie worden aangeboden. Bekijk van de twee of drie beste opties welke dekking deze je bieden, door de polisvoorwaarden naast elkaar te leggen. Je kunt de verzekering vervolgens direct vanuit de tool afsluiten bij de verzekeraar.
Tip: vergelijk je verzekeringen zeker eens per jaar of eens per twee jaar opnieuw. Mogelijk is het aanbod van verzekeraars veranderd, waardoor je over twee jaar profiteert van een forse besparing op je premie. Deze besparing kun je gebruiken voor de aankoop van nieuwe accessoires of bijvoorbeeld een nieuwe fauteuil!
Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering
Een inboedel- en opstalverzekering vallen allebei onder de woonverzekeringen van verzekeraars. Waar een opstalverzekering vaak verplicht is als je een hypotheek aanvraagt voor een woning, geldt dat niet voor de inboedelverzekering. Dat is heel logisch, wanneer je de dekking van beide verzekeringen naast elkaar legt. Een opstalverzekering dekt alle bezittingen die vastzitten aan de woning. Je neemt deze bezittingen, zoals een deur, kozijn en het dak, niet mee bij een verhuizing. Ze kunnen echter wel beschadigd raken, wat invloed heeft op de waarde van de woning.
Met een inboedelverzekering dek je ook alle bezittingen die je juist wel meeneemt naar een volgend huis. Denk aan je televisie, het kleed en bijvoorbeeld de eettafel. Dergelijke bezittingen hebben geen invloed op de waarde van de woning; het maakt voor de hypotheekverstrekker geen verschil of deze heel blijven tijdens de looptijd van je hypotheek.
Dit artikel is een betaalde samenwerking.
Waar moet je op letten als je een inboedelverzekering afsluit?
In Nederland kun je vandaag de dag allerlei verzekeringen voor jouw woning afsluiten. Sommige van...
Lees verderjun
Je huis beveiligen: zo maak je jouw woning inbraakproof
Als je een mooie woning hebt, is het ook van belang dat je veilig woont....
Lees verderapr
Opstalverzekering: welke onderdelen zijn verzekerd?
De opstalverzekering dekt schade aan je woning. Die mooie sofa is dan misschien niet inbegrepen...
Lees verderjan