Een huis kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Ik denk nu nog vaak, had ik ‘vroeger’ (lees 10 jaar geleden) direct maar een huis gekocht, dan had ik hem nu goed kunnen verkopen. Maar helaas, je kunt de markt niet voorspellen en ik had toen andere doelen dan een huis kopen.
Een huis kopen is een goede investering
Maar een huis kopen is en blijft een goede investering. Als je huurt dan betaal je maandelijks een bedrag, maar na 20 jaar huur betalen heb je niets… Koop je een huis, dan is deze vaak na zo’n 20 jaar (als je de hypotheek afbetaald hebt) van jou. Een investering dus.
Maar stel jij bent van plan om een huis te gaan kopen. Waar begin je dan? Hieronder in 5 stappen een huis kopen!
Stap 1 – Je budget bepalen
Tuurlijk wil je direct gaan rondkijken op het internet naar jouw nieuwe koophuis. Maar je moet wel goed weten wat je budget is. Ga daarvoor naar een hypotheekadviseur of direct langs een hypotheekverstrekker. Zij kunnen op basis van je inkomsten bepalen voor welk bedrag jij maximaal een hypotheek kunt krijgen. Je kunt ook online berekenen wat jij ongeveer zou kunnen lenen, maar weet dat dit slechts een indicatie is. Ben jij serieus in het kopen van een huis? Ga dan direct bij een hypotheekverstrekker praten.
Stap 2 – Jouw huis zoeken
Je weet nu wat je budget is, dus het zoeken naar het juiste huis kan beginnen! Laat mensen om je heen weten dat jij een huis wilt kopen, wie weet dat je zo via via nog een mooi huis vindt. Daarnaast kun je natuurlijk het internet gebruiken met Funda en Marktplaats, of gewoon langs de makelaars in de buurt gaan.
Bedenk goed wat je eisen zijn aan een huis. Wil je wel of geen tuin, hoeveel slaapkamers heb je nodig en moet het huis bijvoorbeeld in een bepaalde wijk liggen? Al je wensen en eisen neem je mee wanneer je naar jouw ideale huis zoekt.
Stap 3 – Huizen bezichtigen
Zorg altijd dat je meerdere huizen gaat bezichtigen. Deze kun je dan voor jezelf met elkaar vergelijken. Als je huizen gaat bezichtigen besef je ook vaak nog beter wat je belangrijk vind in jouw nieuwe koophuis en wat minder belangrijk is. Veel mensen zeggen altijd dat ze het direct weten wanneer een huis hun nieuwe huis gaat worden, dat voelen ze zodra ze er binnen lopen! Heb jij dus een enorm goed gevoel bij een huis, dan kun je een bod doen.
Stap 4 – Het huis kopen
Als je jouw droomwoning gevonden hebt, dan kun je, eventueel met behulp van een aankoopmakelaar, een bod doen. Meestal zul je dit bod doen onder voorbehoud van financiering. Dat betekent dat, wanneer het bod akkoord is, je het huis alleen koopt als jij de financiering rond krijgt met een hypotheekverstrekker.
Stap 5 – De hypotheek afsluiten
Als jouw bod geaccepteerd wordt, dan moet je aan de slag. Je hebt nu een bepaalde tijd om de hypotheek rond te krijgen. Als je in stap 1 al een goede hypotheekverstrekker gevonden hebt, kun je hier nu weer naartoe gaan. Je moet nu gaan bepalen wat voor hypotheek je wilt gaan afsluiten en over welke periode.
Nu is de hypotheekrente bijvoorbeeld gunstig laag (ongeveer 1,5% bij 1 jaar). Zet jij je hypotheekrente 10 jaar vast, dan betaal je momenteel bijvoorbeeld ongeveer 2% hypotheekrente. En zet jij het 20 jaar vast, dan betaal je zo’n 2,25%. Afhankelijk van jouw financiële situatie kun je hier een afweging in maken.
Als jij jouw ideale hypotheek gevonden hebt en alles is rond, dan heb je jouw droomhuis gekocht!
Een huis kopen is spannend!
Zelf vind ik de zoektocht naar een huis het allerleukste onderdeel. Zodra het ‘serieus’ gaat worden vind ik het erg spannend. Vooral wanneer je een bod uitbrengt! Maar ook als het bod uiteindelijk akkoord is en je moet wachten tot ook alles qua hypotheek rond is. En de juiste hypotheek kiezen is niet makkelijk… want tja, zoals ik nu denk ‘had ik vroeger maar een huis gekocht’, wie weet zeg ik over 10 jaar wel, had ik maar de hypotheekrente voor 20 jaar vastgezet!
Bron foto’s: iStockphoto, Daria Nepriakhina – Unsplash
Waar je rekening mee moet houden met het zoeken van een nieuw huis als je kinderen hebt
Wil je verhuizen en heb je kinderen? Dan zijn er een aantal dingen waar je...
Lees verderjul
Deze dingen vergeet je bij een verhuizing
Het is nogal wat: verhuizen. En waar de meesten van ons bij simpele, alledaagse klusjes...
Lees verderjul
7 redenen om geen verkoopstyling toe te passen
Stel, je verkoopt je auto. Wat doe je dan? Je wast hem, zuigt hem uit,...
Lees verderapr