De termen vintage en retro worden veel door elkaar gebruikt. Toch zit er weldegelijk verschil tussen. Wanneer er nieuwe producten worden gemaakt voorzien van een ‘oude look’ spreek je van retro. Vintage is het hergebruiken van oude spullen vanaf de jaren ’30 tot ongeveer de jaren ’80 van de vorige eeuw.
Vintage is dus echt oud, retro is nieuw met een oud jasje.
Maar hoe vertaal je dat nou naar een vintage interieur?
Oud en nieuw samen
Kenmerkend voor een vintage interieur is de juiste combinatie van oud en nieuw. Oude meubels en accessoires worden opgeknapt en krijgen eventueel een nieuwe functie. Denk bijvoorbeeld aan een oude gymzaalbank die nu als dressoir wordt gebruikt.
Kies je kleur
In een vintage interieur zie je veel bruin en wit. Vaak aangevuld met kleuraccenten. Kenmerkende ‘vintagekleuren’ zijn mosgroen en olijfgroen, maar bijvoorbeeld ook ijsblauw. Tegenwoordig zie je ook steeds meer okergeel en oranje terugkomen.
Welke vormen kies jij?
Kies je voor een vintage interieur? Kies dan ook voor de kenmerkende vormen die hierbij horen. Denk aan geometrische vormen en bloemmotieven. Ook de booglamp en de driepotige tafel zijn een goed voorbeeld van de vormen in een vintage interieur.
Hoe voelt vintage?
Naast kleur en vorm is ook je materiaalkeuze van belang. Vintage staat bekend om het gebruik van behang. Uiteraard met de eerder genoemd vormen en motieven. Verder kies je voor vooral pure materialen, hout, kant, staal en wol.
De kunst is vooral goed te doseren. Als je alleen maar vintage meubelen in je woning zet, wordt je huis een museum. Vind een goede balans tussen oud en nieuw. Plaats bijvoorbeeld oude stoelen om je strakke, moderne tafel. Of zet naast je designfauteuil een oude schemerlamp.
Veel plezier met je zoektocht naar verborgen schatten. Op internet is heel veel te vinden. Maar loop ook eens binnen bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Voor mij het ideale dagje uit….