Het afgelopen weekeinde kon je voor het eerst genieten van de voorjaarstuin. Na een middag flink knippen en snoeien jezelf trakteren in de tuin op het eerste glas witte wijn van het jaar buiten in de zon. Even genieten en tevreden rondkijken hoever je gekomen bent met het snoeiwerk. Ineens ontdek je dan ook de eerste bloemen van de voorjaarsbollen. Sneeuwklokjes, crocus, groene punten van narcissen, tulpen en ‘Blue Bell’s worden al zichtbaar.
Voorjaarsbollen al planten in de herfst
Gek eigenlijk die naam, voorjaarsbollen, de bollen moeten namelijk in de herfst de grond in. Dan ben je druk met bladruimen en potten leegmaken en opbergen, compost door de tuin strooien en schiet het bloembollen poten er meestal bij in.
Ik hoor vaak klanten zeggen: “Oh jee, ik had ook nog bloembollen klaar liggen en nu ben ik te laat”
Jammer inderdaad want doordat bijvoorbeeld de sneeuwklokjes al in januari bloeien begint het tuinseizoen alweer heel vroeg en dat is heerlijk. Vaak bloeien tegelijkertijd crocussen en daarna Chionodoxia. Deze kleine sterachtige blauwe bloemetjes vormen samen met de vroeg bloeiende Helleborus argutifolius een prachtig plaatje in je voorjaarstuin.
Vrij snel daarna volgen blauwe druifjes en de narcissen. Nu in februari worden al deze voorjaarsbloeiers ook in potten aangeboden om op de tuintafel te zetten. Zet de tuintafel lekker vol met deze kleurige voorjaarsbollen in pot. Daarna kunnen ze gewoon de tuin in zodat je volgend jaar zeker weet dat er in januari al bloemen in de tuin zijn.
Behalve tulpen kunnen alle bloembollen in de tuin blijven staan, zet ze tussen hosta’s, vrouwenmantel of andere grote bladplanten. Zodra het blad van deze planten weer volgroeid is bedekken ze de uitgebloeide voorjaarsbol.
Gebruik van helleborussen
Een andere vroege bloeier is de Helleborus. Helleborus argutifolius en Helleborus niger bloeien als eerste in januari met prachtige licht groene bloemen. Vanaf eind februari gaat ook de mooie Helleborus oriëntalis bloeien tot zeker eind april. Deze laatste is er in allerlei kleuren zoals wit, rose, donker rood en zelfs wit met spikkels.
Wel is er veel mee geëxperimenteerd de afgelopen jaren. Hele mooie zuivere en vooral sterke soorten zijn te koop bij onder meer kwekerij de Hessenhof in Ede. Koop ze in bloei zodat je de kleur goed kunt zien.
Allium en ‘Blue Bell’s
Als het voorjaar al even op gang is en ook menige plant al blad heeft maar nog geen bloemen, dan begint de Hyacinthoides non-cripta ‘Blue Bell’s ‘ te bloeien, felblauw met fijne hyacintachtige bloemen. In Engeland staan de tuin er vol mee.
Prettige bijkomstigheid, ze zijn ook geschikt voor de schaduwtuin. Daarna volgen nog de Allium’s in vele soorten. Deze statige paarse bollen komen tussen allerlei vaste planten zoals kattenkruid en salvia’s prachtig tot hun recht.
Probeer nu in het voorjaar te bedenken waar je deze fantastische bloemen in de tuin wil hebben volgend jaar, in september liggen alle bloembollen al weer in het tuincentrum klaar voor het nieuwe tuinjaar.
Hoe zorg jij voor een mooie voorjaarstuin?
Weet jij al van welke voorjaarsbloeiers je volgend jaar wilt gaan genieten? Wees op tijd en geniet van jouw tuin in het voorjaar.
Fotografie: Ineke Brunekreeft
Leuke wooninspiratie voor de inrichting van de tuin en goede ideeen inzake het planten van planten en bollen, ik krijg hier graag een nieuwsbrief over.
Wat leuk om te horen! Is het aanmelden van de nieuwsbrief gelukt? Zo niet dan kan je je hier inschrijven: http://www.woontrendz.nl/nieuwsbrief
Pingback: Wat te doen in de tuin in de maand april - Tuintrendz