Het is nog maar 16:00 uur en al bijna donker in huis. Het stormt en het regent, geen weer om met of in de tuin bezig te zijn. Kaarsen aan, kopje thee erbij en hopen dat ’t morgen beter is. Voor mijn raam staat de Prunus ‘Autumnalis’ flink te bloeien en hoopt ook op mooiere dagen als de winterzon over haar zilver-roze bloemen zal schijnen.
Een tuinwandeling
Als het mooi weer is, er een lekker zonnetje schijnt en het een beetje vriest, dan is het nog steeds de moeite waard om een rondje tuin te doen. Misschien krijgen we binnenkort wel een keer flinke vorst zodat er rijp op de planten komt, de tuin wordt dan sprookjesachtig.
Of een paar dagen sneeuw voor het echte wintergevoel. De rode appeltjes van de Malus vallen dan extra op. Ze worden ook wat zachter door de vorst zodat de vogels kunnen aanvallen. Nu is het erg zacht buiten en zijn er nog regenwormen actief, dus voer genoeg voor ze.
Malus ‘Red Sentinel’ of ‘ Everest’ zijn echte vogelbomen, maar ook Crataegus lavaleii heeft kleurrijke bessen en is geliefd.
Bloei in de winter
Er zijn veel fraaie wintergroene planten zoals de Viburnum tinus ‘Gwenlilan’ en al hoewel een tikje onbetrouwbaar, Helleborus foetidus die nu al volop bloemknoppen laat zien. In de Viburnum familie zitten veel fraaie heesters voor de wintertuin. Neem de Viburnum ‘Dawn’ met een charmante roze bloei van november tot februari, of de Viburnum davidii waar de schermbloemen alweer een beetje zichtbaar zijn.
Op de zandgrond en in bostuinen mag de toverhazelaar niet vergeten worden, vanaf januari zie je de geurende geel of oranje/rode spinachtige bloemen. Wandel in de wintermaanden ook eens door een arboretum, in Wageningen, Doorn of Rotterdam, hier krijg je volop inspiratie voor je eigen wintertuin.
Kleurrijke bladplanten in de winter zijn Leucothoe ‘Rainbow’, Portugese laurier of Bergenia ‘Purpurascens’ met het naar rood verkleurende blad:
Maar ook de groen witte exemplaren zoals het fraaie siergras Carex morrowii ‘Ice Dance’ en Euonymus japonicus ‘Variëgata Nana’. Vergeet ook niet allerlei Helleborus variëteiten te planten, van januari tot mei heb je daar plezier van.
Wintergroene hagen zoals Taxus, Ilex crenata ‘Dark green’( de vervanger van de zieke buxus) of Prunus rotundifolia mogen ook niet ontbreken in de tuin. Zij zorgen ervoor dat de structuur van de tuin ook in de winter zichtbaar blijft. Daarnaast kan een goudbruin geworden beukenhaag in een wintertuin ook prachtig zijn.
Werk is er niet meer in de tuin, het blad ligt tussen de planten in de borders, beschermt kwetsbare planten en is meteen compost. Alle bloembollen zijn gepoot. Dit jaar probeer ik de Persica maar eens uit. Een statige bloem die fraai combineert met wat fijnere bloemen zoals Dicentra spectabiles, vergeet-mij-nietjes of Euphorbia characias en nog wat tulpen om het bollen feest compleet te maken. Ook heb ik wat Camassia bollen in de grond gestopt, ik ben benieuwd of ze uitzaaien en de tuin eind april lichtblauw kleurt.
Tuinboeken
De winter is de tijd om lekker in een luie stoel met een goed tuinboek plannen te gaan maken voor het nieuwe tuinseizoen. Moeten er hagen toegevoegd worden, waren er dit jaar kale plekken in de borders of is een waterpartij zoals een vijver of zwemvijver een wens. Misschien kan een pergola de tuin spannender maken en ga zo maar door. Maak aantekeningen, plantenlijstjes en plattegronden zodat je direct na de winter aan de slag kunt gaan.
Ik wens iedereen een mooi nieuw en kleurrijk tuinjaar toe!
Mooie foto’s zeg! Ik moet het helaas nu nog even doen met een balkon maar volgend jaar willen we verhuizen naar een groter huis en dan hebben we een mooie tuin hopelijk. Tot die tijd toch maar even mijn balkon opknappen. Wat is de winter toch mooi.
We hebben nog weinig winter gehad, en wat mij betreft hoeft die ook niet snel meer te komen. Kan niet wachten tot ik weer in mijn tuin kan zitten op een warme zomeravond!